• Exkurzia v poľnohospodárskom družstve Vajnory

          • Dňa 11.10.2023 sa žiaci 1.A a 1.B zúčastnili exkurzie v Poľnohospodárskom družstve vo Vajnoroch. Deti si so záujmom vypočuli prezentáciu o jabĺčkach, ktorá bola ukončená ochutnávkou jablčnej šťavy a rôznych druhov jabĺčok. Po občestvení nás čakala prehliadka po areáli, ktorej sa už deťúrence nevedeli dočkať.

            Deti sa dozvedeli veľa o chove a starostlivosti o úžitkové zvieratá, videli naživo kravičky, teliatka, ovce, kozy, psíka. Najväčší úspech mala škôlka malých teliatok, ktoré boli veľmi hravé. Deti si ich mohli pohladiť a za svoju odmenu nás všetkých odvďačili svojou nebojácnosťou a prítulnosťou. Všetci sme sa vrátili s dobrým pocitom a radosťou, že sme zažili a videli niečo nové.

          • Ples masiek, strašidiel a rozprávkových bytostí

          • V období, kedy sa už skôr stmieva a počasie sa nám mení na sychravé, sme sa začali pripravovať na veľkú udalosť, Ples masiek, strašidiel a rozprávkových bytostí. Deti krásne vyzdobili triedy, boli plné tekvíc, duchov, balónov a celá škola bola v očakávaní príchodu. Celou školou sa šírila skvelá atmosféra. Prišiel dlho očakávaný piatok, niektoré deti boli v maskách a kostýmoch už od rána, nevedeli sa dočkať. Po škole sa nám prechádzali futbalisti, čarodejnice, ježibaby, rozprávkové bytosti...

            Po obede sme sa už všetci, či deti alebo vychovávatelia, obliekli do kostýmov, dali si masky a mohla začať tá pravá zábava. Odštartovali sme súťažami v triede, urobili sme si čarodejnícky čaj, pripravili občerstvenie. Každá trieda dostala odmenu. Neskôr sme sa po svetelnej ceste presunuli do telocvične. Práve v telocvični sa to stalo, najviac strašidiel a masiek v Bratislave bolo práve u nás, na Plickovej. Neveríte? Pozrite si našu galériu.

                                                                                                                                             za kolektív ŠKD Peter Vavák

          • Október – mesiac úcty k starším

          • Mesiac október už tradične patrí k úcte starším, a nielen z tohto dôvodu sme nadviazali kontakt s Denným stacionárom pre seniorov, ktorý sa nachádza iba pár krokov od našej školy. Prvou lastovičkou bola návšteva detí z 1.E a 3.A, ktorí spolu s pani vychovávateľkou potešili klientov zariadenia.

            Odvážne deti zarecitovali básničky, zaspievali pesničky. Seniorom vyčarili na tvárach úsmev a dokonca si zaspievali s deťmi veselú pesničku. Deti sa naučili básničku „O balóne“ a vyskúšali si jej dramatizáciu pod vedením pani Iriny (opatrovateľky zo zariadenia). Bola to veľmi veselá hodinka. Na záver deti rozdali pozdravy, ktoré vyrobili pre klientov deti z 1.D a deti dostali odmenu v podobe sladkých čokoládových dukátikov.

            Naša spolupráca so stacionárom nekončí touto návštevou. Seniorov máme v pláne navštevovať častejšie, kedy si deti môžu s klientmi zahrať spoločenské hry, spríjemniť im pobyt na dvore, vyraziť na spoločné vychádzky, v rámci možností si aj s nimi zašportovať a chystáme aj spoločné dielničky.

            Ďalšou akciou, ktorou naše deti potešili seniorov, bola prechádzka detí 2.ročníka po Rači, kedy spolu so svojimi vychovávateľkami potešili okoloidúcich seniorov vlastnoručne vyrobeným pozdravom (čajníkom), kde bola napísaná básnička a nalepené vrecko s voňavým čajíkom. Bolo krásne sledovať radosť, ktorú svojim milým gestom spôsobili.

            Vážme si a potešme seniorov, a to nielen v októbri.

                                                                                                                                                               Zuzana Florišová

          • Deň jabĺk – jablkové hodovanie

          • Dňa 18. októbra 2023 sa v  jednotlivých oddeleniach ŠKD konal Deň jabĺk – jablkové hodovanie.

            Po vynikajúcom obede a pobyte na čerstvom vzduchu, kde deťom „vyhladlo“, si v rámci jednotlivých oddelení za pomoci pani vychovávateliek pripravili spoločný olovrant v podobe nakrájaných jabĺčok, koláčov, zákuskov, žemľoviek, muffinov a mnoho iných dobrôt z jabĺk😊.

            Deti si na chutnom, ale aj zdravom olovrante veľmi pochutili.

            Vďaka patrí aj rodičom našich žiakov, ktorí prispeli jabĺčkami a výrobkami z nich.   Ďakujeme!

                                                                                                                                                               Zuzana Florišová

          • Spomíname na začiatok školského roka a pani prezidentku

          • Leto sa s nami ešte nerozlúčilo. Slniečko ráno krásne hrialo, ale predsa len niečo naznačovalo, že prázdniny sú už definitívne za nami.

            Ráno sa zo všetkých strán zbiehali k našej novootvorenej škole deti s kytičkami v rukách. Slávnostne oblečené deti aj rodičia, všetci s očakávaním v očiach sa stretli pred školou, ktorá po pätnástich rokoch opätovne otvorila pre nich svoju náruč. Bola to veru slávnostná chvíľa. Pri vchode hrala hudba, a veru nie hocijaká. Mladí umelci zo ZUŠ na Vrbenského ulici si pre nás pripravili krásny koncert na privítanie. Všetci s napätím očakávali, čo sa ďalej bude diať. A prišlo poriadne prekvapenie. Pred školou zastali tmavé autá a vystúpila vzácna návšteva. Na úvod školského roka k nám zavítala pani prezidentka. Bola to naozaj slávnostná chvíľa. Pani prezidentka sa s úsmevom zvítala s davom pred školou a v doprovode pána riaditeľa školy a pána starostu Rače prešla cez hlavný vchod chodbou až do telocvične. V telocvični pani prezidentka venovala pár chvíľ našim druháčikom.

            S úsmevom a bezprostredne sa s nimi porozprávala. Deti si pre ňu okrem zvedavých otázok pripravili aj krátky program. Potom pani prezidentka pokračovala návštevou tretiackej triedy. Tretiaci sa jej už nevedeli dočkať. Bolo to veľmi milé stretnutie a pred odchodom pani prezidentky sa nezabudli odfotografovať na pamiatku. Po prehliadke školy sa pani prezidentka objavila opäť pred hlavným vchodom. Prihovorila sa prváčikom aj rodičom. Po slávnostnom príhovore pred televíznymi kamerami odpovedala na otázky novinárov. Potom sa už musela rozlúčiť a ísť za ďalšími povinnosťami.

            Ale náš prvý školský deň sa tým zďaleka neskončil. Pred školou si žiaci pripravili kultúrny program, ktorý im pomáhal moderovať profesionálny moderátor z RTVS Vilo Stankay. Deti recitovali, spievali aj tancovali. Predviedli sa pred ďalšími vzácnymi hosťami. Prišli k nám pán primátor, pán starosta, zástupcovia ministerstiev a ľudia, ktorí pomáhali pri znovuzrodení našej školy.

            Po úžasných výkonoch detí, ktoré neľutovali na nácvik programu obetovať svoj prázdninový čas a oficiálnom programe konečne nastala tá chvíľa, keď naši prváci prekročili prvý krát vchod školy a rozišli sa do svojich tried. Šli tam v doprovode pani učiteliek a za nimi hrdo kráčali rodičia. Nejeden rodič mal slzičku v oku, keď si uvedomil, že už má doma školáka.

            Taký bol teda náš prvý školský deň, slávnostný, jedinečný, nezabudnuteľný.

            Katarína Koššuthová

             

          • Spomienka na Deň otvorených dverí

          • Pre všetky deti na Slovensku sa blížil dôležitý deň - nástup do školy, a to 4. 9. 2023.

            Základná škola Plickova 9 však bola niečím iná. Všetci pracovníci zrýchľovali krok a snažili sa svoju školu vyzdobiť trochu skôr ako zvyčajne. Dňa 23. augusta ich totiž čakal Deň otvorených dverí.

            Už pred akciou sa pred školou prechádzalo mnoho ľudí a zvedavo sa prihliadali s otázkou v očiach: "Ako to asi vyzerá vo vnútri školy? "

            V daný deň sa pred školou zhromažďovali rodičia s budúcimi žiakmi školy, ale aj s menšími detičkami. Boli tu aj starší obyvatelia Rače, ktorí tu prežívali svoje školské roky a samozrejme aj bývalí pedagógovia.

            Škola niekoľko rokov chátrala a teraz dostala nový šat a patrí medzi najmodernejšie školy. Možno aj preto sa akcie zúčastnilo okolo 900 osôb.

            Vedenie školy a niekoľko pedagógov ochotne sprevádzali všetkých hostí budovou školy, ktorá je bezbariérová, moderne zariadená s peknou jedálňou a modernou kuchyňou.

            Prítomným sa páčili aj telocvične a skoro všetci sa pozastavili pri tanečnom štúdiu so zrkadlovou stenou. Deti sa tešia na triedu informatiky, kde to "vonia" novými počítačmi.

            Spokojnosť prítomných bola jasná z ich usmievavých tvárí a veselých rozhovorov pri odchode. Môžeme uistiť každého, že všetci pedagogickí i nepedagogickí pracovníci urobia všetko čo bude v ich silách, k spokojnosti všetkých detí i rodičov.  

                                                                       Viera Palúšová

          • Informácie k začiatku šk. r. 2023/2024 na ZŠ Plickova

            • Slávnostné otvorenie nového školského roka v nových priestoroch školy na Plickovej 9 - pondelok 4.9.2023 o 8:30 hodine pred hlavným vstupom do budovy školy (oproti MŠ) pre žiakov a ich zákonných zástupcov
            • Stravovanie žiakov začína v utorok 5.9.2023. Rodičia majú možnosť prihlásiť svoje dieťa na stravovanie v školskej jedálni (prihláška cez edupage, tiež dostupná na web stránke školy).
            • Školský klub detí (ŠKD) začne svoju činnosť v utorok 5.9.2023. Rodičia majú možnosť prihlásiť svoje dieťa do ŠKD (prihlášku si môžete stiahnuť na web stránke školy a tiež bude dostupná v tlačenej podobe v pondelok 4.9.2023 v triedach).

            Pondelok 4.9.2023  -  časový harmonogram pre žiakov 2. a 3. ročníka a ich rodičov

            7:45 - 7:55  príchod žiakov do tried (2.A, 2.B, 2.C, 3.A), vstup do priestorov školy je bez zákonných zástupcov žiakov 2. a 3. ročníka (rodičia sa môžu zúčastniť slávnostného otvorenia školského roka od 8:30 hodiny pred hlavným vstupom do budovy školy)

            8:05 - 8:20  stretnutie všetkých žiakov 2.ročníka s pani prezidentkou SR vo veľkej telocvični

            8:20 - 8:30  stretnutie žiakov 3.ročníka (3.A) s pani prezidentkou SR v ich kmeňovej triede

            8:30 - 10:00  žiaci sú s pánom/pani učiteľom/učiteľkou a pani vychovávateľkou, úvodné informácie a úvodné aktivity v triedach

            10:00 - žiaci 2. a 3.ročníka odchádzajú domov (sprievod žiaka je v réžii zákonných zástupcov)

            V škole a jej okolí budú v pondelok 4.9.2023 ráno a aj celé dopoludnie zvýšené bezpečnostné opatrenia, prosíme vás o dodržiavanie pokynov príslušníkov polície a príslušníkov ochrany ústavných činiteľov a tiež o dodržanie časového harmonogramu príchodu žiakov do školy.

            Na Plickovu ulicu v pondelok 4.9.2023 ráno a aj celé dopoludnie nebude možný prístup autom (vyhradené ale kapacitne obmedzené parkovanie bude možné pri NKD). Ku škole bude možný len peší prístup, aj z týchto dôvodov vás prosíme prednostne o využitie MHD pred individuálnou dopravou. Ďakujeme za pochopenie.

             

            Pondelok 4.9.2023  -  časový harmonogram pre žiakov 1.ročníka a ich rodičov

            8:15 - 8:25  zhromaždenie a priraďovanie sa detí k triednym pani učiteľkám (1.A, 1.B, 1.C, 1.D, 1.E) pred hlavným vstupom do budovy školy (oproti MŠ)

            8:30 - 9:15  slávnostné otvorenie školského roka - privítanie prváčikov pani prezidentkou SR a slávnostný program s pozvanými hosťami

            9:15 - 10:30  každý žiak 1.ročníka a maximálne 1 zákonný zástupca vstup do priestorov školy - v triedach zoznámenie sa s pani učiteľkou a pani vychovávateľkou, úvodné informácie a zoznamovacie aktivity s deťmi v triedach

            10:30 - žiaci 1.ročníka v sprievode zákonného zástupcu odchádzajú domov

            Na stretnutí v triede dostane rodič:

            • informácie o stravovaní v ŠJ (prihláška do ŠJ na edupage a aj na web stránke školy);
            • čestné vyhlásenie a prihlášku do ŠKD (bude dostupná aj na web stránke školy);
            • dotazník - súhlas na spracovanie osobných údajov (GDPR);
            • informácie k pomôckam (nájdete aj na stránke školy v sekcii NOVINKY - Pomôcky pre žiakov 1. ročníka)

            Všetky vyplnené tlačivá rodič alebo žiak odovzdá triednemu učiteľovi/učiteľke do utorka 5.9.2023 !!!

            Organizacia_1._skolskeho_dna_-_4.9.2023.pdf

          • Deň detí v škole

          • Naši malí prváčikovia už netrpezlivo očakávali štvrtok, 1. jún 2023, kedy mali prísť športovo oblečení a bolo im sľúbené "prekvapko".

            Tešili sa na ich prvý školský Medzinárodný deň detí.

            Vráťme sa na chvíľku do dejín. Na Slovensku sa slávi MDD od roku 1952. 

            Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo bol ako MDD vybraný práve 1. jún. No tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

            V slnečné ráno sme sa presunuli na školský dvor, kde boli džavotajúce deti náhodne rozdelené do skupín s cieľom vzájomného spoznávania sa .

            Pán zástupca školy Mgr. Tibor Rusinko slávnostne otvoril túto akciu a celý deň ju aj organizoval. Na šiestich stanoviskách už čakali učiteľky, učitelia, vychovávateľky a aj asistentky s pripravenými športovými aktivitami. Všade prevládala dobrá nálada a detský smiech sa ozýval na všetky strany areálu školy.

            Pedagógovia pripravili šesť stanovísk,  na ktorých si deti s nadšením preverili svoje schopnosti.

            1. Cyklistické zručnosti   Cyklistické zručnosti - video

            Žiaci pomocou jazdy na bicykloch cez prekážkovú dráhu mohli získať svoje prvé vodičské preukazy.

            2. Prekážková dráha - podliezť, preskočiť, podliezť, zabehnúť pri dobrom povzbudzovaní spolužiakmi prináša veľa zábavy.

            3. Chodníček vedomostí

            Na deti čakalo 16 náročných úloh. Hádali hádanky, riešili hlavolamy, počítali príklady...Pracovali spoločne, každá skupinka ako tím, veď každá hlávka ovláda niečo iné. Všetci úspešne zvládli všetky úlohy, z čoho mali veľkú radosť najmä deti, ale aj my.

            4. Triedenie farebných loptičiek

            Loptičky bolo potrebné roztriediť v čo najkratšom čase. Potom nimi mali trikrát trafiť do koša. Potom počet skokov za 1 minútu. Hotový adrenalín! Nakoniec postavili z farebných plastových pohárov vežu a s veľkým potešením ju nakoniec zbúrali.

            5. Myšací beh

            Deti sa snažili prejsť určitú vzdialenosť tak, aby sa im päta dotýkala špičky. Doplnkovou aktivitou bolo hádzanie loptičkami do vedierok.

            6. Kopanie lopty do futbalovej brány - tejto aktivite sa potešili najmä chlapci, ale gól vedeli streliť aj dievčatá!

            Veľmi zaujímavým záverom MDD bola skupinová aktivita - preťahovanie lanom.

            Celý čas zneli aj veselé známe melódie a deti si podľa chuti mohli zatancovať. Popri zábave a športe sa upevnili priateľstvá aj medzi deťmi mimo vlastných tried.

            Príjemne unavené deti dostali za svoju snahu vrecúško plné zdravých sladkostí a farebnú medailu na pamiatku. Pevne veríme, že malým oslávencom sa športové dopoludnie páčilo a že si svoj veľký deň patrične užili.

            Viera Palúšová

          • Farebný týždeň

          • Milí sledovatelia našej stránky!

            Ako sa vlak rozbieha, až naberie veľkú rýchlosť, tak aj v našej škole pribúdajú školské akcie, stále viac a viac. Ich cieľom je vzdelávať a vychovávať hravou formou nám zverené detičky.

            Jednou takouto akciou bol aj FAREBNÝ TÝŽDEŇ, v dňoch od 22. 5. 2023  do 26. 5. 2023.

            Každý deň sa niesol v inej farbe a školská chodba prekvitala farebnými, veselými detičkami, ktoré žiarivými očami očakávali, aké prekvapenie im daný deň prinesie.

            Počas modrého pondelka si deti zopakovali svoje vedomosti o kolobehu vody v prírode a o dôležitosti vody pre človeka.

            Zelený utorok bol pripomienkou ochrany a dôležitosti našich lesov, ktoré nám dávajú kyslík.  Deti na výtvarnej výchove vytvorili ihličnaté stromy a krúžok Múdrych hlavičiek z nich urobil peknú nástenku.

            Žlto-oranžová streda bola veľmi sladká. Deti už netrpezlivo očakávali ochutnávku rôznych druhov medu. Museli však najprv počkať, kým rozkvitli kvietky a prileteli včeličky. Deti v ŠKD postavili včielkam plást aby mali kde ukladať med. Okrem ochutnávky medu ešte zisťovali deti aj vôňu rôznych liečivých kvetín.

            Biely štvrtok nebol o nič horší. Celá škola voňala mliečkom a mliečnymi výrobkami. Na nástenku pribudli obrázky zvieratiek, ktoré nám dávajú mlieko a výstavka bola plná obalov  z mliečnych výrobkov. Z tried sa ozývali videá a piesne o zvieratkách a deti pochopili, že v prírode všetko so všetkým súvisí a treba si ju chrániť.

            Piatok zakvitol ako lúka plná červeného vlčieho maku. Je to krásny pohľad, keď pomalý vetrík pohybuje krásnymi červenými lupienkami a všade vôkol vládne pokoj, priateľstvo a láska.

            Deti zhotovovali rôzne červené srdiečka a pedagógovia sa im snažili vysvetliť význam priateľstva v triede, v rodine, ale aj na celej zemi !

            Týždeň prebehol veľmi rýchlo. Ubehol ako vlak, ktorý veľkou rýchlosťou dobehne do svojho cieľa. Cestovali v ňom všetky deti ZŠ Na Pántoch 9, Bratislava -Rača, všetci pracovníci tejto školy a v cieli ho čakali rodičia malých cestujúcich, ktorým touto cestou  ďakujeme za to, že pomáhali svojim deťom aktívne sa zapojiť sa do spoločnej aktivity.

            Viera Palúšová

          • Návšteva partnerskej základnej školy z Brna

          • V dnešnej dobe je veľmi dôležité budovať vzťahy, spolupráce s inými školami, ktoré budú prospešné aj v budúcnosti. Prvou „lastovičkou“ bola návšteva našej Základnej školy Na Pántoch, kedy nás vo štvrtok 11. mája 2023 navštívilo 60 žiakov štvrtého ročníka, 6 pani učiteliek a riaditeľ zo ZŠ a MŠ Husova v Brne.

            Naši prváčikovia, ktorých sme priebežne o návšteve informovali sa nevedeli dočkať a prvú vyučovaciu hodinu boli ako na ihlách. A potom to prišlo, začalo sa ozývať po chodbách „Už idú!“. Pripravili sme triedy podľa požiadaviek a čakali, čo sa bude diať. Po úvodných zoznamovačkách, do každej triedy prišiel tím štvrtákov a pripravil si pre deti aktivity, ktoré mali preveriť ich zmysly, pamäť, obratnosť, kreativitu a v neposlednom rade aj znalosť oboch jazykov, ktoré sú napriek tomu, že sú si podobné, tak sú aj rozdielne. Po skončení aktivít dostali naše deti drobné pozornosti.

            Po aktivitách, ktoré ukázali, že naše deti dokážu spolupracovať v skupinkách, sme sa všetci presunuli na školský dvor, kde si žiaci užili slnečné predpoludnie. Deti z oboch škôl si spoločne zahrali futbal, vybíjanú, soft tenis, hádzali loptu, rôzne hry alebo sa len spolu prechádzali a rozprávali. Naši a českí pedagógovia si vymieňali skúsenosti.

            Všetkým na čerstvom vzduchu „vyhladlo“ a už sa tešili, čo dobré nám pripravili kuchári a študenti Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu (v budove ktorej sídli aj naša škola), ktorí našu veľkú skupinu aj obslúžili ako v reštaurácii. Pochutnali sme si na vynikajúcej polievke, rezni s opekanými zemiakmi, šaláte a sladkej bodke na záver - dezerte. Chutilo všetkým, dokonca aj tým, ktorým bol pripravený obed podľa diéty. Predtým než sme zasadli k slávnostne prestretým stolom, naše deti predviedli program, ktorý nacvičili v rámci krúžkov v Centre voľného času Čajka pri SOŠ hotelových služieb a obchodu.

            Po chutnom obede nastal čas rozlúčky. Poďakovali sme kolegom, deťom zo ZŠ a MŠ Husova v Brne za návštevu, aktivity, ktoré pre našich žiakov pripravili. Slová vďaky sme počuli aj od druhej strany. Českým kolegom sme na pamiatku prvej návštevy našej školy podarovali malú pozornosť - upomienkové predmety od zriaďovateľa školy - mestskej časti Bratislava-Rača. Českým žiakom zo ZŠ a MŠ Husova sme na pamiatku prvej návštevy našej školy podarovali tiež malú pozornosť - vymaľovací vak so zdravými dobrotami od občianskeho združenia rodičov školy a spoločnosti RAJO. Veríme, že táto prvá „lastovička“ položila základ úspešnej partnerskej spolupráce medzi našou školu a základnou školou na Husovej ulici v Brne.

          • Maratónske hry

          • Naši žiaci milujú hodiny telesnej výchovy.

            Nielen že si na hodinách zahrajú rôzne hry, ale vždy sa aj niečo nové naučia. Tento rok zvládli prihrávky, bežeckú abecedu, štafetový beh, kotúľ vpred či vzad, vedia driblovať, základy basketbalu, florbalu... Prišiel čas zmerať si sily s ostatnými rovesníkmi. 22. 3. 2023 sa družstvo piatich odvážnych detí zo všetkých tried zúčastnilo na Školských maratónskych hrách na Základnej škole Kalinčiakova v Bratislave. Súťažili v rôznych atletických disciplínach s ďalšími 11 družstvami z iných škôl. Naše družstvo bolo najmladšie, zložené z našich prvákov. Získalo si hneď priazeň organizátorov podujatia a členov Atletického zväzu. Deti statočne bojovali, povzbudzovali sa navzájom a zažili prvé veľké športové preteky. Všetci ostatní súťažiaci boli starší, naše družstvo dostalo veľkú pochvalu od organizátorov a na budúci rok prídeme znova a už budeme útočiť na postupové miesta.  

            Na fotografiách predstavujeme našich malých športovcov: 

            Jakubko, Miška, Matyas, Terezka a Šimonko. 

          • Matematický klokan

          • Aj na malej škole sa môžu diať veľké veci.

            Malí počtári sa už dlho tešili na veľký matematický deň. Je to deň, kedy na našu školu prišiel Klokan. Nie ozajstný, ale matematický. 9 detí sa prihlásilo do medzinárodnej matematickej súťaže, ktorá prebieha už 25 rokov. Okrem Antarktídy počítajú Klokana na všetkých svetadieloch každoročne milióny detí. 27. 3. sme počítali a počítali, následne sme testy poslali na vyhodnotenie.

            Chceš si skúsiť Klokana aj ty?

            Tu je malá ukážka úloh z minulého roka 😊 

            https://matematickyklokan.sk/forms/vyskusaj-sa.php?kateg=1

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľ Základnej školy, Na Pántoch 9, Bratislava, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka a po dohode so zriaďovateľom udeľuje

             

            riaditeľské voľno dňa 27.3.2023 (pondelok) žiakom ZŠ Na Pántoch 9 z prevádzkovo-organizačných dôvodov.

            Vyučovanie bude pokračovať v utorok 28.3.2023. V pondelok 27.3.2023 budú všetci žiaci odhlásení z obeda. V čase riaditeľského voľna nebude v prevádzke ani Školský klub detí.

             

            Mgr. Peter Samuel Tóth, PhD.

            riaditeľ školy

          • Akčný týždeň pre žiakov v duchu Na Pántoch sme všetci kamaráti…

          • Ešte len nedávno stáli deti s trochu vystrašenými očami a plné očakávania, čo asi v tej škole bude. No, ani sme sa nenazdali, ubehlo päť mesiacov učenia, aj hier s kamarátmi a je tu prvé vysvedčenie. Opäť stáli plní očakávania, ale už teraz veľkí prváci a zvedavo čakali, aké známky dostanú za svoju usilovnú prácu. Nie je nič krajšie, ako vidieť žiarivé oči prvákov pri preberaní vysvedčenia. Za svojou snahu a dosiahnuté výsledky, dostali prváci ZŠ Na Pántoch zaslúženú odmenu.

            V deň odovzdávania vysvedčení 31. januára, sa žiaci zúčastnili zaujímavého projektového vyučovania pomocou sférického kina na témy Polárna noc a Tajomstvo stromov. Toto premietanie okrem príjemného zážitku dalo žiakom aj veľa poznania o našom prekrásnom vesmíre a živote stromov.

            O deň neskôr 1. februára vo večerných hodinách začala deťmi dlho očakávaná akcia Noc v škole alebo takzvaná PRESPÁVAČKA ! Deti sa na ňu doma pripravovali a prespávali na svojich karimatkách a vo svojich spacákoch. Na začiatku akcie boli žiaci oboznámení s bezpečnostnými pravidlami a plánom akcie. Celá akcia sa niesla v duchu hesla : „ Na Pántoch sme všetci kamaráti... „

            Pre deti boli pripravené super aktivity, v ktorých sa veselo rozcvičili. Potom nasledovala veselá diskotéka plná tanca, spevu, potleskov a poskokov a hlavne detského smiechu ! Po dobrej zábave, doviezli dlho očakávanú večeru - pizzu. Míňala sa tak rýchlo, že učitelia ju nestíhali rozdávať. Po umytí zúbkov nasledovala rozprávka pred spaním a spánok so svojimi plyšákmi, ale hlavne so svojimi kamarátmi. Ráno deti vyskakovali zo spacákov ľahšie ako doma z postieľok, lebo ich čakali spoločné raňajky. Nebolo žiaka, ktorý by nemal čokoládu na nose z chutného nutelového toastu.

            Vo štvrtok 2. februára síce nasledovalo vyučovanie, ale deti ešte čakalo jedno prekvapenie. Bolo to Stražanovo bábkové divadlo. Prváčikov zaujal vtipný Gašparko, udatný princ a strašidelný drak. Svoju spokojnosť vyjadrovali veľkým potleskom. Po skončení príbehu im ešte niektoré zvieratká zahrali na hudobných nástrojoch, a tak si deti mohli znova zatancovať.

            Všetci učitelia videli na deťoch spokojnosť a veria, že svojimi nápadmi a prácou potešili deti, ktoré budú mať príjemné zážitky na prvú polovicu prvého ročníka a dúfajú, že podobné akcie sa na škole stanú tradíciami, aj keď škola v budúcom školskom roku zmení adresu a presťahuje sa do vynovených priestorov na Plickovej.

            kolektív ZŠ Na Pántoch

          • OZNÁMENIE o úprave poplatkov od 1.1.2023

          •  OZNÁMENIE o úprave poplatkov v ZŠ Na Pántoch 9 v Bratislave od 1.1.2023

            Vážení rodičia, na základe Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Rača č.9/2022 z 15.12.2022 sa zvyšujú poplatky v školách a školských zariadeniach (viac v priloženom oznámení).

            Od 1.1.2023 sa:

            - zvyšuje poplatok za školský klub detí z 29,- € na 44,- € mesačne a

            - zvyšujú náklady na stravovanie z 33,20 € na 48,- € mesačne (pri 20 obedoch).

            Prosíme vás preto od januára 2023 o zasielanie platieb za školský klub detí (ŠKD) v novej výške 44,- € mesačne.

            Vzhľadom na to, že na stravnom majú deti ku koncu roka preplatky, uhraďte, prosím, poplatok za stravu na mesiac január 2023 (splatný 25.12.2022, mnohí ste ho už uhradili) v pôvodnej výške 33,20 €.

            Poplatok za stravu na február 2022 (splatný 25.1.2023) plaťte, prosím, už v novej výške 48,- € mesačne.

            Platobné predpisy v Edupage budú upravené na začiatku januára 2023.

            Vopred ďakujeme za pochopenie.                                  

            Peter Samuel Tóth                                                                                                                                                             riaditeľ školy

            Oznamenie_o_poplatkoch_SKD_a_SJ_od_1.1.2023.pdf

          • Prerušenie vyučovania od 20.12. do 22.12.2022

          • Oznámenie o mimoriadnom prerušení prezenčnej formy výučby

            Riaditeľ Základnej školy, Na Pántoch 9, Bratislava, na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, na základe § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), v súlade s bodom 3 Rozhodnutia ministra školstva číslo 2022/19036:1-A1810 zo dňa 15.8.2022, v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR č.15/2005-R podľa čl. 5, odseku 2 písmena c) a so súhlasom zriaďovateľa školy

            prerušuje prezenčnú formu výchovno-vzdelávacieho procesu

            v dňoch 20.12. až 22.12.2022 (utorok, stredu a štvrtok)  žiakom Základnej školy Na Pántoch 9 v Bratislave. 

            Vyučovanie bude pokračovať po vianočných prázdninách v pondelok 9.1.2023. Dňa 20.12. až 22.12.2022 žiaci budú odhlásení z obeda. Žiaci dostanú dištančné úlohy na opakovanie učiva. V čase prerušenia prezenčnej formy výchovno-vzdelávacieho procesu nebude v prevádzke ani Školský klub detí a ani krúžková činnosť.

            Odôvodnenie:

            V minulom týždni (od 12.12. do 16.12.2022) sme zaznamenávali v škole vysokú absenciu (chorobnosť) žiakov na úrovni 40% až 50%, v pondelok 19.12.2022 absencia (chorobnosť) žiakov dosiahla úroveň 60,5%. Za pochopenie vopred ďakujeme a ospravedlňujeme sa za komplikácie spôsobené vzniknutou situáciou.

            Mgr. Peter Samuel Tóth, PhD.

            riaditeľ školy

          • Spomíname na Mikuláša

          • Ako býva dobrým zvykom, Mikuláš zavítal medzi aj medzi naše deti. Spolu s anjelom a čertom našich žiačikov trošku preverili, či sa učia, poslúchajú a tí to mali možnosť dokázať peknou básničkou alebo pesničkou. Čert si nikoho nezobral a Mikuláš obdaril každé dieťa balíčkom. To bolo radosti. Zažili sme veľmi príjemný deň. 

          • Prerušenie vyučovania 8.12. a 9.12.2022

          • Základná škola,  Na Pántoch 9,  831 06 Bratislava

             

            Oznámenie o prerušení prezenčnej formy výučby

             

            Riaditeľ Základnej školy, Na Pántoch 9, Bratislava, v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR č.15/2005-R podľa čl. 5, odseku 2 písmena c) a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

             

            prerušuje prezenčnú formu výchovno-vzdelávacieho procesu

            v dňoch 8.12. a 9.12.2022 (štvrtok a piatok) žiakom Základnej školy Na Pántoch 9 v Bratislave

             

            Vyučovanie bude pokračovať v pondelok 12.12.2022.  Dňa 8.12. a 9.12.2022  žiaci budú odhlásení z obeda.  V čase prerušenia prezenčnej formy výchovno-vzdelávacieho procesu nebude v prevádzke ani Školský klub detí.

             

            Odôvodnenie:

            V posledných decembrových dňoch zaznamenávame v škole vysokú chorobnosť žiakov na úrovni cca 30%, v stredu 7.12.2022 chorobnosť žiakov dosiahla úroveň takmer 35%. Za pochopenie vopred ďakujeme a ospravedlňujeme sa za komplikácie spôsobené vzniknutou situáciou.

             

            Mgr. Peter Samuel Tóth, PhD.

                                                                                                                                          riaditeľ školy