• Bábkové divadlo v NKD pre ZŠ Plickova

          • Po jesenných prázdninách nás navštívilo Bratislavské Bábkové divadlo. MÚ nám prepožičal Nemecký kultúrny dom, aby bol zážitok z predstavenia čo najlepší. Videli sme úžasnú inscenáciu „ Dlhý, bruchatý a okatý“, v ktorej sme spolu s princom a jeho pomocníkmi ustrážili princeznu. Z Nemeckého kultúrneho domu sa v tento deň ozýval nielen smiech, ale aj úžasný spontánny krik „vstávajte“ pri budení princa a jeho pomocníkov, keď už po namáhavých dňoch zaspali. Našťastie deťom sa podarilo všetkých včas zobudiť, aby princeznu vrátili do svojej komnaty. Príbeh skončil happyendom a deti sa s krásnym zážitkom vrátili do školy 😊.

          • Zapojenie sa do projektu Divadla Nová scéna "Dáš to"

          • November prišiel do našej školy s kultúrou. Žiaci 1. ročníka sa zapojili do projektu Divadla Nová scéna, kde pomáhali svojími kresbami portrétov kamaráta dotvoriť scénu novej inscenácie „Dáš to“. Najlepšie výtvory budú používané na predstaveniach. Tak, kamaráti, nájdete sa?

            Ak sa chcete zabaviť, vrátiť sa do školských čias, zaspomínať si na mladosť a pozrieť si výtvory detí - vrelo túto novú komédiu v Divadle Nová scéna odporúčame.

            Silvia Košická

          • Plody záhrad v jesenných aranžmánoch

          • Koniec októbra sa v našej škole niesol vyrábaním jesenných aranžmánov detí a ich rodičov. Vystavených bolo nádherných 70 výrobkov. Výrobky boli úžasné a nebolo v našich silách vybrať ten najkrajší. Všetky boli vyrobené s precíznosťou, láskou a odhodlaním byť ten najkrajší. Veď posúďte sami... Zúčastneným deťom a ich rodičom ďakujeme.

          • Návšteva Centra voľného času

          • Dňa 10.10.2023 naša 1.B navštívila Centrum voľného času (CVČ) Hlinícka. Deti mali možnosť si vyskúšať prácu s drôtom. Práca ich veľmi bavila, boli zaujaté, aktívne. Vyrobili si pekné predmety, ktoré si odniesli domov na pamiatku.

          • Imatrikulácia prváčikov

          • Naša škola, ZŠ Plickova 9, je hrdá, že tento školský rok ju navštevuje 113 detí, ktoré usilovne pracujú v piatich triedach. Pod vedením usmievavých pani učiteliek sa snažia denne dosiahnuť čo najlepšie výsledky, veď koniec - koncov to aj sľúbili hneď prvý školský deň, svojim Prváckym sľubom.

            Bol to pre nich celoživotný, nezabudnuteľný zážitok, ale piatok 20. 10. 2023 na nich čakal ďalší slávnostný deň. Každá trieda krátkym programom dokázala, že za pár týždňov sa všeličo naučili. V školskej telocvični zazneli básničky, pesničky i tančeky.

            V závere IMATRIKULÁCIE pán riaditeľ Mgr. Peter Samuel Toth, PhD. pochválil prvákov za pekný program, zaprial im, aby sa im darilo celý školský rok a pasoval ich veľkým "ceruzkovým mečom" za ozajstných prvákov.       

                                                                      Viera Palúšová

          • Záložka do knihy spája školy

          • Žiaci našej školy sa počas septembra zapojili do projektu „Záložka do knihy spája školy“. Vyrobili sme 170 krásnych záložiek, ktoré putovali na Základnú školu F. J. Řezáče v Liteni do Českej republiky. Naše záložky sa deťom veľmi páčili, dokonca nám poslali aj fotografiu :o). Na revanš aj naši žiaci dostali záložky od detí z Čiech.

          • Exkurzia v poľnohospodárskom družstve Vajnory

          • Dňa 11.10.2023 sa žiaci 1.A a 1.B zúčastnili exkurzie v Poľnohospodárskom družstve vo Vajnoroch. Deti si so záujmom vypočuli prezentáciu o jabĺčkach, ktorá bola ukončená ochutnávkou jablčnej šťavy a rôznych druhov jabĺčok. Po občestvení nás čakala prehliadka po areáli, ktorej sa už deťúrence nevedeli dočkať.

            Deti sa dozvedeli veľa o chove a starostlivosti o úžitkové zvieratá, videli naživo kravičky, teliatka, ovce, kozy, psíka. Najväčší úspech mala škôlka malých teliatok, ktoré boli veľmi hravé. Deti si ich mohli pohladiť a za svoju odmenu nás všetkých odvďačili svojou nebojácnosťou a prítulnosťou. Všetci sme sa vrátili s dobrým pocitom a radosťou, že sme zažili a videli niečo nové.

          • Ples masiek, strašidiel a rozprávkových bytostí

          • V období, kedy sa už skôr stmieva a počasie sa nám mení na sychravé, sme sa začali pripravovať na veľkú udalosť, Ples masiek, strašidiel a rozprávkových bytostí. Deti krásne vyzdobili triedy, boli plné tekvíc, duchov, balónov a celá škola bola v očakávaní príchodu. Celou školou sa šírila skvelá atmosféra. Prišiel dlho očakávaný piatok, niektoré deti boli v maskách a kostýmoch už od rána, nevedeli sa dočkať. Po škole sa nám prechádzali futbalisti, čarodejnice, ježibaby, rozprávkové bytosti...

            Po obede sme sa už všetci, či deti alebo vychovávatelia, obliekli do kostýmov, dali si masky a mohla začať tá pravá zábava. Odštartovali sme súťažami v triede, urobili sme si čarodejnícky čaj, pripravili občerstvenie. Každá trieda dostala odmenu. Neskôr sme sa po svetelnej ceste presunuli do telocvične. Práve v telocvični sa to stalo, najviac strašidiel a masiek v Bratislave bolo práve u nás, na Plickovej. Neveríte? Pozrite si našu galériu.

                                                                                                                                             za kolektív ŠKD Peter Vavák

          • Október – mesiac úcty k starším

          • Mesiac október už tradične patrí k úcte starším, a nielen z tohto dôvodu sme nadviazali kontakt s Denným stacionárom pre seniorov, ktorý sa nachádza iba pár krokov od našej školy. Prvou lastovičkou bola návšteva detí z 1.E a 3.A, ktorí spolu s pani vychovávateľkou potešili klientov zariadenia.

            Odvážne deti zarecitovali básničky, zaspievali pesničky. Seniorom vyčarili na tvárach úsmev a dokonca si zaspievali s deťmi veselú pesničku. Deti sa naučili básničku „O balóne“ a vyskúšali si jej dramatizáciu pod vedením pani Iriny (opatrovateľky zo zariadenia). Bola to veľmi veselá hodinka. Na záver deti rozdali pozdravy, ktoré vyrobili pre klientov deti z 1.D a deti dostali odmenu v podobe sladkých čokoládových dukátikov.

            Naša spolupráca so stacionárom nekončí touto návštevou. Seniorov máme v pláne navštevovať častejšie, kedy si deti môžu s klientmi zahrať spoločenské hry, spríjemniť im pobyt na dvore, vyraziť na spoločné vychádzky, v rámci možností si aj s nimi zašportovať a chystáme aj spoločné dielničky.

            Ďalšou akciou, ktorou naše deti potešili seniorov, bola prechádzka detí 2.ročníka po Rači, kedy spolu so svojimi vychovávateľkami potešili okoloidúcich seniorov vlastnoručne vyrobeným pozdravom (čajníkom), kde bola napísaná básnička a nalepené vrecko s voňavým čajíkom. Bolo krásne sledovať radosť, ktorú svojim milým gestom spôsobili.

            Vážme si a potešme seniorov, a to nielen v októbri.

                                                                                                                                                               Zuzana Florišová

          • Deň jabĺk – jablkové hodovanie

          • Dňa 18. októbra 2023 sa v  jednotlivých oddeleniach ŠKD konal Deň jabĺk – jablkové hodovanie.

            Po vynikajúcom obede a pobyte na čerstvom vzduchu, kde deťom „vyhladlo“, si v rámci jednotlivých oddelení za pomoci pani vychovávateliek pripravili spoločný olovrant v podobe nakrájaných jabĺčok, koláčov, zákuskov, žemľoviek, muffinov a mnoho iných dobrôt z jabĺk😊.

            Deti si na chutnom, ale aj zdravom olovrante veľmi pochutili.

            Vďaka patrí aj rodičom našich žiakov, ktorí prispeli jabĺčkami a výrobkami z nich.   Ďakujeme!

                                                                                                                                                               Zuzana Florišová