• Deň detí v škole

          • Naši malí prváčikovia už netrpezlivo očakávali štvrtok, 1. jún 2023, kedy mali prísť športovo oblečení a bolo im sľúbené "prekvapko".

            Tešili sa na ich prvý školský Medzinárodný deň detí.

            Vráťme sa na chvíľku do dejín. Na Slovensku sa slávi MDD od roku 1952. 

            Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo bol ako MDD vybraný práve 1. jún. No tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

            V slnečné ráno sme sa presunuli na školský dvor, kde boli džavotajúce deti náhodne rozdelené do skupín s cieľom vzájomného spoznávania sa .

            Pán zástupca školy Mgr. Tibor Rusinko slávnostne otvoril túto akciu a celý deň ju aj organizoval. Na šiestich stanoviskách už čakali učiteľky, učitelia, vychovávateľky a aj asistentky s pripravenými športovými aktivitami. Všade prevládala dobrá nálada a detský smiech sa ozýval na všetky strany areálu školy.

            Pedagógovia pripravili šesť stanovísk,  na ktorých si deti s nadšením preverili svoje schopnosti.

            1. Cyklistické zručnosti   Cyklistické zručnosti - video

            Žiaci pomocou jazdy na bicykloch cez prekážkovú dráhu mohli získať svoje prvé vodičské preukazy.

            2. Prekážková dráha - podliezť, preskočiť, podliezť, zabehnúť pri dobrom povzbudzovaní spolužiakmi prináša veľa zábavy.

            3. Chodníček vedomostí

            Na deti čakalo 16 náročných úloh. Hádali hádanky, riešili hlavolamy, počítali príklady...Pracovali spoločne, každá skupinka ako tím, veď každá hlávka ovláda niečo iné. Všetci úspešne zvládli všetky úlohy, z čoho mali veľkú radosť najmä deti, ale aj my.

            4. Triedenie farebných loptičiek

            Loptičky bolo potrebné roztriediť v čo najkratšom čase. Potom nimi mali trikrát trafiť do koša. Potom počet skokov za 1 minútu. Hotový adrenalín! Nakoniec postavili z farebných plastových pohárov vežu a s veľkým potešením ju nakoniec zbúrali.

            5. Myšací beh

            Deti sa snažili prejsť určitú vzdialenosť tak, aby sa im päta dotýkala špičky. Doplnkovou aktivitou bolo hádzanie loptičkami do vedierok.

            6. Kopanie lopty do futbalovej brány - tejto aktivite sa potešili najmä chlapci, ale gól vedeli streliť aj dievčatá!

            Veľmi zaujímavým záverom MDD bola skupinová aktivita - preťahovanie lanom.

            Celý čas zneli aj veselé známe melódie a deti si podľa chuti mohli zatancovať. Popri zábave a športe sa upevnili priateľstvá aj medzi deťmi mimo vlastných tried.

            Príjemne unavené deti dostali za svoju snahu vrecúško plné zdravých sladkostí a farebnú medailu na pamiatku. Pevne veríme, že malým oslávencom sa športové dopoludnie páčilo a že si svoj veľký deň patrične užili.

            Viera Palúšová

          • Farebný týždeň

          • Milí sledovatelia našej stránky!

            Ako sa vlak rozbieha, až naberie veľkú rýchlosť, tak aj v našej škole pribúdajú školské akcie, stále viac a viac. Ich cieľom je vzdelávať a vychovávať hravou formou nám zverené detičky.

            Jednou takouto akciou bol aj FAREBNÝ TÝŽDEŇ, v dňoch od 22. 5. 2023  do 26. 5. 2023.

            Každý deň sa niesol v inej farbe a školská chodba prekvitala farebnými, veselými detičkami, ktoré žiarivými očami očakávali, aké prekvapenie im daný deň prinesie.

            Počas modrého pondelka si deti zopakovali svoje vedomosti o kolobehu vody v prírode a o dôležitosti vody pre človeka.

            Zelený utorok bol pripomienkou ochrany a dôležitosti našich lesov, ktoré nám dávajú kyslík.  Deti na výtvarnej výchove vytvorili ihličnaté stromy a krúžok Múdrych hlavičiek z nich urobil peknú nástenku.

            Žlto-oranžová streda bola veľmi sladká. Deti už netrpezlivo očakávali ochutnávku rôznych druhov medu. Museli však najprv počkať, kým rozkvitli kvietky a prileteli včeličky. Deti v ŠKD postavili včielkam plást aby mali kde ukladať med. Okrem ochutnávky medu ešte zisťovali deti aj vôňu rôznych liečivých kvetín.

            Biely štvrtok nebol o nič horší. Celá škola voňala mliečkom a mliečnymi výrobkami. Na nástenku pribudli obrázky zvieratiek, ktoré nám dávajú mlieko a výstavka bola plná obalov  z mliečnych výrobkov. Z tried sa ozývali videá a piesne o zvieratkách a deti pochopili, že v prírode všetko so všetkým súvisí a treba si ju chrániť.

            Piatok zakvitol ako lúka plná červeného vlčieho maku. Je to krásny pohľad, keď pomalý vetrík pohybuje krásnymi červenými lupienkami a všade vôkol vládne pokoj, priateľstvo a láska.

            Deti zhotovovali rôzne červené srdiečka a pedagógovia sa im snažili vysvetliť význam priateľstva v triede, v rodine, ale aj na celej zemi !

            Týždeň prebehol veľmi rýchlo. Ubehol ako vlak, ktorý veľkou rýchlosťou dobehne do svojho cieľa. Cestovali v ňom všetky deti ZŠ Na Pántoch 9, Bratislava -Rača, všetci pracovníci tejto školy a v cieli ho čakali rodičia malých cestujúcich, ktorým touto cestou  ďakujeme za to, že pomáhali svojim deťom aktívne sa zapojiť sa do spoločnej aktivity.

            Viera Palúšová